Kenniscentrum

Kenniscentrum

Hoe werken zonnepanelen?
Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die meestal zijn gemaakt van silicium. Door de energie van de zon ontstaan er elektronen. Deze elektronen worden omgezet in gelijkstroom. De gelijkstroom wordt doorgezet via de solarkabels naar de omvormer. 

Hoe werkt een omvormer?
De omvormer is het hart van de zonnestroomsysteem. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom, dat het krijgt van de aangesloten zonnepanelen, omgezet wordt in bruikbare wisselstroom. De wisselstroom wordt vanuit de omvormer direct naar de meterkast gestuurd.

Wat gebeurt er met het opgewekte stroom van de zonnepanelen?
De stroom gaat vanuit de zonnepanelen naar de omvormer en komt uiteindelijk in de meterkast terecht. De stroom dat in de meterkast terecht komt, wordt direct gebruikt in uw huis. Mits er op dat moment ook apparaten gebruikt worden. Al het overige stroom wat niet direct wordt gebruikt, wordt teruggestuurd naar uw energieleverancier oftewel terug in het net.

Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd?
Voor het installeren van zonnepanelen zijn een aantal dingen nodig. Zo heb je de materialen nodig als: de onderconstructie voor de zonnepanelen, de omvormer en de zonnepanelen zelf natuurlijk. Een gecertificeerde monteur team inclusief elektricien, is hiervoor ook niet onverstandig. De installatie wordt dan netjes en volgens de regels opgeleverd!

Waarom heb ik optimizers nodig?
Een optimizer is een apparaat die speciaal is ontworpen om het maximale uit uw zonnestroominstallatie te halen als u schaduw op de zonnepanelen heeft. Elke zonnepaneel krijgt een eigen optimizer en zitten dus niet direct op elkaar aangesloten. Dit wordt ook wel een parallel geschakeld systeem genoemd. Schaduwvorming op een zonnepaneel zorgt er dus niet voor dat de rest van de zonnepanelen het slecht of helemaal niet meer doen. Met een optimizer is er ook een mogelijkheid om per zonnepaneel te monitoren wat het heeft opgewekt en of er iets mee aan de hand is.

Hoe werkt de BTW teruggave?
Zonnepanelen is een van het enige product waarbij u als particulier de BTW over terug krijgt. Het gaat hierbij over 21% BTW. U valt dan tijdelijk onder de KOR (kleineondernemersregeling). Het traject van de teruggave BTW over zonnepanelen wordt vaak als lastig ervaren. Bij Install Q.H. heeft u de keuze om dit traject zelf, samen of geheel door ons te laten doen!

Waar staat WP achter een zonnepaneel?
WP staat voor wattpiek. Dit geeft aan hoeveel stroom een zonnepaneel kan opwekken in ideale omstandigheden. Een zonnepaneel met 400Wp kan dus 400Kwh opwekken in ideale omstandigheden. In Nederland levert 1 Wp elk jaar ongeveer 0,80 tot 0,90 Kwh op.

Hoe werkt de salderingsregeling?
Tussen de consument en de energieleverancier geldt een salderingsregelen. Dit is een regeling waarbij de energieleverancier een jaarberekening maakt over wat u hebt afgenomen aan stroom en wat u heeft teruggeleverd aan stroom. Dit wordt van elkaar afgetrokken. U betaald dan alleen het restant. Dit salderen geldt alleen tot aan uw eigen verbruik. Mocht u met uw zonnepanelen meer opleveren dan wat u jaarlijks verbruikt, dan krijgt u hierover ongeveer €0,07 per Kwh voor. Hierdoor is het heel belangrijk om niet meer zonnepanelen te installeren dan nodig!

Hoeveel jaar garantie heeft een zonnepaneel?
Op de zonnepanelen gelden vaak 2 soorten garantie.
Productgarantie: dit ligt vaak tussen de 10 en 12 jaar.
Vermogensgarantie: dit is vaak 25 jaar. Dit houdt in dat de zonnepaneel een minimaal vermogen houd van 80% van het beginvermogen.
Dit kan per zonnepanelen merk en soort verschelen.

Hoeveel jaar garantie heeft een omvormer?
Op de omvormers geldt productgarantie. Dit houdt in dat er garantie is op de defecten van de omvormer, niet op een geleidelijke achteruitgang van de opbrengst. De omvormers hebben minimaal 5 jaar productgarantie. Vaak wordt er 10 jaar aangeboden. Bij SolarBart heeft u 10 jaar productgarantie op alle omvormers!

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
Er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn om te weten of uw woning geschikt is voor zonnepanelen. Zo is het belangrijk om de ligging van het te bekijken en achter te komen hoeveel schaduwvorming er op het dak is. Zou u hier advies over willen krijgen? Vraag dan geheel kosteloos of vrijblijvend een adviesgesprek aan of neem telefonisch contact met ons op.

Is een adviesgesprek noodzakelijk?
Wij bij SolarBart vinden dat een adviesgesprek bijna noodzakelijk is over het aanschaffen van een zonnestroominstallatie. Omdat het een hele investering is en er veel keuze is in zonnepanelen en omvormers, willen wij u zo goed en transparant mogelijk begeleiden.

Hoe ziet zo’n adviesgesprek eruit?
Een geheel kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek met een van onze adviseurs, duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Samen met u gaat de adviseur om de tafel zitten en kijken wat voor u de beste installatie zou kunnen zijn. Dit heeft te maken met de soort zonnepanelen, omvormer en optimizers ja of nee. Ook wordt er gekeken naar de meterkast, kabeltraject en de plek van de omvormer. Na het gesprek krijgt u direct een offerte op maat toegestuurd!

Kan ik zonnepanelen aanschaffen met schaduw?
Voor schaduwvorming is er gelukkig een oplossing: een optimizer. Samen met een van onze zonnepanelenadviseur wordt er gekeken of het voor u rendabel is om zonnepanelen aan te schaffen. Ieder dak is dus anders!


Moet ik mijn zonnepanelen onderhouden en schoonmaken?
Schoonmaak.
Zonnepanelen moeten ongeveer 1 keer in het jaar schoongemaakt worden met ALLEEN WATER! Door de coating laag over de zonnepanelen, mag er geen schoonmaakvloeistof gebruikt worden. Dit kan op lang termijn gevolgen hebben voor de efficiëntie van de zonnepanelen. De meeste glazenwassers zijn bekent met het maken van de zonnepanelen. Zij hebben hier apparatuur voor.

Onderhoud.
De zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee. Het is een duurzaam product. Wat betekent dat het zo gemaakt is dat er geen onderhoud voor hoeft plaats te vinden, mits het goed is geïnstalleerd.
Doet mijn zonnestroominstallatie op een bewolkte dag?

Het antwoord is ja. De zonnecellen in de zonnepanelen hebben alleen maar licht nodig vanuit de zon. Op een bewolkte dag zal uw zonnestroominstallatie wel minder opwekken dan op een zonnige dag. Dit heeft er mee te maken dat op een zonnige dag de zonnepanelen meer licht binnen krijgt dan op een bewolkte dag.